Αιτίες, μοτίβα και πώς να το αντιμετωπίσεις χωρίς ενοχές
Το να σε μειώνει ο σύντροφός σου, να σε κοροϊδεύει, να σε κάνει να νιώθεις “λίγη” ή “λίγος”, να σε κριτικάρει ή να σου “κόβει τα φτερά”, δεν είναι απλώς κακό σημάδι—είναι τοξικό. Μπορεί να συμβαίνει άμεσα (με λόγια, ειρωνεία, κριτική) ή έμμεσα (με υπονοούμενα, συγκρίσεις, “αστεία” που πονάνε).
Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά;
1. Δική του ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση
Πολύ συχνά, οι άνθρωποι που μειώνουν τον σύντροφό τους, νιώθουν ανασφαλείς οι ίδιοι. Όταν δεν νιώθουν αρκετοί ή νιώθουν πως “κινδυνεύουν” να χάσουν τον έλεγχο ή την αξία τους στη σχέση, προσπαθούν να ανεβούν… πατώντας πάνω σου. Σου “ρίχνουν” την αυτοπεποίθηση για να νιώθουν εκείνοι καλύτερα.
2. Έλεγχος και χειριστικότητα
Η μείωση είναι συχνά μέσο ελέγχου. Όσο πιο “μικρή” νιώθεις εσύ, τόσο πιο εύκολα μπορεί να σε χειριστεί, να επιβάλλει τη γνώμη του ή να σε κάνει να νιώθεις ότι χωρίς αυτόν δεν μπορείς να τα καταφέρεις.
3. Συνήθεια ή μοτίβο από το παρελθόν
Ίσως ο σύντροφός σου μεγάλωσε σε περιβάλλον όπου η ειρωνεία, η κριτική και η υποτίμηση ήταν “μέρος του παιχνιδιού”. Δεν είναι δικαιολογία, αλλά συχνά τέτοια μοτίβα αναπαράγονται από γενιά σε γενιά.
4. Έλλειψη σεβασμού (ή συναισθηματική απομάκρυνση)
Μερικές φορές, ο σύντροφος αρχίζει να σε μειώνει όταν η σχέση έχει φθαρεί ή έχει χάσει το ενδιαφέρον του, προσπαθώντας έτσι να δημιουργήσει απόσταση ή να “σπρώξει” τα πράγματα προς το τέλος.
5. Είναι τοξικός (ή και κακοποιητικός)
Υπάρχουν άνθρωποι που μειώνουν συστηματικά τον σύντροφό τους απλώς και μόνο επειδή θέλουν να έχουν το πάνω χέρι, να απορροφούν την αξία του άλλου, να αισθάνονται ανώτεροι ή να καλύψουν δικά τους ψυχολογικά κενά. Αυτό, δυστυχώς, είναι μορφή ψυχολογικής κακοποίησης.
Πώς σε επηρεάζει
Η συνεχής μείωση διαβρώνει σιγά-σιγά την αυτοεκτίμηση και την ψυχολογία σου. Αρχίζεις να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, να ντρέπεσαι να διεκδικήσεις, να σκέφτεσαι ότι ίσως “φταις εσύ”.
Μπορεί να σου κόψει τη διάθεση, τη δημιουργικότητα, ακόμα και την επιθυμία για ζωή, ή να σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν αξίζεις κάτι καλύτερο.
Τι μπορείς να κάνεις;
-
Αναγνώρισε τι συμβαίνει: Μη δικαιολογείς συνέχεια τη συμπεριφορά του. Το “έλα μωρέ, έτσι είναι ο χαρακτήρας του”, δεν είναι λύση.
-
Μίλα ανοιχτά: Πες του ξεκάθαρα πώς σε κάνει να νιώθεις. “Όταν λες/κάνεις αυτό, με μειώνεις, με πονάει”.
-
Θέσε όρια: Δεν είσαι υποχρεωμένη να ανέχεσαι τη μείωση, την ειρωνεία ή τη “χαβαλετζίδικη” κριτική, ειδικά αν σε πληγώνει επανειλημμένα.
-
Ζήτα στήριξη: Μίλα σε φίλους, οικογένεια ή και επαγγελματία αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να το διαχειριστείς μόνη σου.
-
Αξιολόγησε τη σχέση: Αν ο σύντροφος δεν αλλάζει, δεν ακούει, δεν σέβεται τα όριά σου, αναρωτήσου αν θες να συνεχίσεις να είσαι με κάποιον που σε κάνει να νιώθεις “λίγη”.
-
Δούλεψε την αυτοεκτίμησή σου: Όσο περισσότερο σε σέβεσαι, τόσο λιγότερο θα αντέχεις ανθρώπους που δεν σε σέβονται.
Συμπέρασμα
Το να σε μειώνει ο σύντροφός σου δεν είναι ποτέ αγάπη, ούτε “χιούμορ”, ούτε ενδιαφέρον. Είναι πρόβλημα που πρέπει να μπει στο τραπέζι και να λυθεί – αλλιώς, η φθορά στη δική σου ψυχολογία θα είναι πολύ μεγάλη και συχνά μη αναστρέψιμη.
Αξίζεις σύντροφο που να σε στηρίζει, να σε ανεβάζει και να σε κάνει να νιώθεις περήφανη για τον εαυτό σου.
Αν νιώθεις ότι κάτι από αυτά σε αγγίζει προσωπικά και χρειάζεσαι βοήθεια για να το διαχειριστείς, μην το αγνοήσεις. Δεν φταις εσύ – και δεν χρειάζεται να ζεις έτσι.